Wil jij je motorrijbewijs gaan halen, dan ben je bij onze Verkeersschool aan het juiste adres! Door onze ervaren instructeurs wordt je veilig en met plezier naar je motorrijbewijs begeleid. Voor de lichte motor (A1) kun je vanaf 17 jaar beginnen met rijlessen. Voor de middelzware motor (A2) kan dat vanaf 19 jaar als je al een A1-rijbewijs hebt, anders vanaf 20 jaar. De minimum leeftijd om te starten voor de zware motor (A) is 21 jaar. Als je voor je 24e je A-rijbewijs haalt, krijg je code 80 op je rijbewijs. Hiermee mag je rijden op een lichte (A1) en middelzware (A2) motor en een 3-wielige motor. De code vervalt 2 jaar na ’t behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Als je voor het behalen van je A-rijbewijs het A2-rijbewijs al hebt, vervalt code 80 op het moment dat je het A2-rijbewijs twee jaar bezit. Als de code vervalt, mag je ook op een zware motor (A) rijden. Je hoeft daarvoor geen extra examen meer te doen, maar als je nog geen 24 bent, moet je wel een nieuw rijbewijspasje aanvragen bij de gemeente. Doe je dat niet, dan vervalt de code 80 pas als je 24 bent.
De weg naar het motorrijbewijs bestaat uit drie examens:
1. Het theorie-examen voor het theoriecertificaat A
2. Het praktijkexamen Voertuigbeheersing (op afgesloten terrein, examen AVB) = voertuigbeheersing
3. Het praktijkexamen Verkeersdeelneming (op de openbare weg, examen AVD) = verkeersdeelneming Als theorie A en AVB behaald zijn, dan AVD doen.
Voordat je de praktijkexamens voor de motor mag doen, doe je theorie-examen. Als je 17 jaar bent, mag je hiermee beginnen.
Het voorbereiden op het theorie-examen is bij ons mogelijk via:
Het theorie-examen is niet inbegrepen bij het praktijkpakket of bij de theoriecursus. Je kunt het theorie-examen door ons laten reserveren, maar je kunt dit ook zelf doen. Via www.cbr.nl; onder “Direct regelen” vind je ‘Theorie reserveren’. Hier wordt verder alles uitgelegd. Uiteraard kun je met vragen ook altijd bij ons terecht.
Vanaf 20 jaar kun je beginnen met de praktijklessen. Heb je al een A1 rijbewijs, dan mag je starten vanaf 19 jaar. Wel adviseren we om te starten met rijlessen als je al geslaagd bent voor je theorie-examen. Onze ervaren instructeur leidt je veilig en met plezier op voor je praktijkexamens. Voordat we je examens kunnen reserveren, moet je ons machtigen en ‘n Gezondheidsverklaring invullen. Dit doe je op de site van het CBR onder ’t kopje “direct regelen”/“Mijn CBR”. Je logt in met je DigiD. De Gezondheidsverklaring betaal je via iDeal. Ons rijschoolregistratienummer is 2838R8. Dit nummer heb je nodig bij ’t machtigen.
Eerst kennis maken met het motorrijden? Maak dan een afspraak voor onze Try the bike; een 2 uur durend programma met aansluitend een gesprek met de instructeur waarin hij je adviseert wat nodig is om veilig en snel je motorrijbewijs te halen.
We vragen we je het volgende zelf te verzorgen wanneer je bij ons komt lessen:
Het examen motorvoertuigbeheersing (AVB) bestaat uit 7 oefeningen op het examenterrein en duurt 20 minuten. Alle oefeningen tellen even zwaar. Uit ieder cluster is één oefening verplicht en doe je uit de clusters twee tot en met vier één oefening extra. Dus: vier verplichte en drie oefeningen die de examinator kiest. Je mag elke oefening bij een onvoldoende resultaat één keer overdoen. Om te slagen moet je in totaal vijf van de zeven verschillende oefeningen succesvol afronden. Daarbij voer je in de clusters twee tot en met vier minimaal één oefening goed uit. Dus je laat de examinator op overtuigende wijze zien dat je de motor beheerst bij lage en hoge snelheid. En dat je goed kunt remmen.
Cluster 1
Cluster 2
Cluster 3
Cluster 4
Het examen verkeersdeelneming (AVD) gaat als volgt; op het parkeerterrein doe je een ogentest. Je leest het kenteken van een stilstaande auto op ongeveer 25 meter afstand. Als voorbereiding op de rit kan de examinator jou enkele vragen stellen over de motor. Bijvoorbeeld over het controleren van de banden of de remmen. De examenrit duurt ongeveer 35 minuten. De examinator rijdt in zijn eigen auto achter je aan. Naast de examinator zit je rijinstructeur. Die zegt onderweg wat je moet doen via het ontvangertje in je helm. De examinator kijkt of je veilig en zelfstandig rijdt. Daarbij let hij onder meer op:
Er zijn drie hoofdcategorieën motorrijbewijzen: A1 (lichte motorfiets, vanaf 18 jaar), A2 (middelzware motorfiets, vanaf 20 jaar mits je 2 jaar in het bezit bent van A1, anders vanaf 24 jaar), en A (zware motorfiets, vanaf 22 jaar mits je 2 jaar in het bezit bent van A2, anders vanaf 24 jaar). De keuze hangt af van je leeftijd, ervaring, en welk type motorfiets je wilt rijden.
Je kunt beginnen met motorpraktijklessen zonder dat je eerst geslaagd bent voor het motortheorie-examen (A), vooral als je al in het bezit bent van een autorijbewijs. Dit biedt de flexibiliteit om alvast ervaring op de motor op te doen terwijl je je voorbereidt op het theorie-examen. Echter, als je nog geen autorijbewijs hebt, is het noodzakelijk om eerst te slagen voor het motortheorie-examen voordat je het AVB-examen (voertuigbeheersing) kunt afleggen.
Je kunt dus al wel starten met de praktijklessen, maar het is belangrijk dat je in de tussentijd je theorie-examen haalt. De meeste leerlingen beschikken al over een autorijbewijs, waardoor het voor hen geen vereiste is om de motortheorie te hebben voordat ze beginnen met de praktijklessen. Het is echter aan te raden om het AVB-A examen pas te plannen zodra je het theorie-examen succesvol hebt afgerond. Dit zorgt ervoor dat je volledig voorbereid en met de juiste kennis aan het examen kunt deelnemen.
Ja, motorrijlessen worden het hele jaar door aangeboden. Echter, in de wintermaanden kan het weer invloed hebben op de planning van de lessen. Zorg voor geschikte kleding en uitrusting om ook bij kouder weer comfortabel te kunnen rijden.
Het aantal benodigde lessen verschilt per persoon, maar gemiddeld nemen leerlingen tussen de 15 en 20 uur rijles voordat ze klaar zijn voor het AVB-examen. Het AVD-deel vereist doorgaans minder lessen.
Voor de veiligheid en comfort tijdens de lessen is het belangrijk om over een goede motoruitrusting te beschikken. Het is aan te raden om, zodra je besluit door te gaan met motorrijden, te investeren in je eigen uitrusting die perfect past en voldoet aan je persoonlijke voorkeuren en veiligheidseisen.
Deze website is met trots gemaakt door: WeScaleUp
Aanmelding is gelukt, we komen z.s.m. bij u terug met aanvullende informatie.