Je aanhangwagen rijbewijs

Haal je bij De Groen

RIJBEWIJS BE Praktijklessen

Na aanmelding voor deze opleiding, zal onze instructeur contact met je opnemen om de rijlessen en het praktijkexamen in te plannen. Hij zal eerst een zogenaamde intest inplannen, zodat hij weet wat er nodig is om goed voorbereid naar het examen te gaan.

Tarieven BE
Pakket 2024: 4 rijlessen + praktijkexamen voor €565,-

Losse prijzen:
Losse les (60 min.) € 72,00
(Her)Praktijkexamen € 280,00

Wanneer E achter B?

Rijden met een aanhangwagen, caravan of bijvoorbeeld een paardentrailer achter je auto? Dan heb je waarschijnlijk het rijbewijs BE nodig. Ook hiervoor kun je bij onze Verkeersschool terecht! Je lest in een Volkswagen Amarok (automaat).

Met je autorijbewijs (categorie B) mag je met een aanhangwagen rijden zolang de aanhangwagen inclusief het laadvermogen niet zwaarder is dan 750 kg. 

Is de aanhangwagen zwaarder dan 750 kg? Dan mag je deze trekken met alleen autorijbewijs (categorie B) mits de aanhanger, inclusief laadvermogen, niet meer weegt dan de ledige massa van het trekkend motorvoertuig. En de toegestane maximum massa van de totale combinatie niet meer is dan 3500 kg.

Wanneer heb ik dan rijbewijs BE nodig?

Vanaf januari 2013 zijn deze regels gewijzigd. Als je vanaf 19 januari 2013 je BE rijbewijs gaat halen, mag je een aanhangwagen of oplegger trekken waarvan het gewicht niet zwaarder is dan 3500 kg. Heb je voor 19 januari 2013 het rijbewijs E bij B behaald dan verandert er niets.

Rijbewijs B: Dan mag je met een auto:

  • een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen)
  • een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet bovende 3500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen

Rijbewijs BE: Dan mag je met een auto:

  • een aanhanger trekken van maximaal 3500 kilo (lege gewicht + laadvermogen)
  • onder bepaalde voorwaarden een aanhanger of oplegger trekken van meer dan 3500 kilo (lege gewicht + laadvermogen)

Aanhangwagen

4 Rijlessen
565
  • Lessen van 60 min
  • Moderne auto
  • Geen wachttijden

Waarom bij De Groen?

Al meer dan 1000 geslaagden veilig op de weg!

Veelgestelde vragen

Wanneer heb ik precies het rijbewijs BE nodig?

Je hebt het rijbewijs BE nodig als je een aanhangwagen, caravan, of bijvoorbeeld een paardentrailer wilt trekken waarvan het totale gewicht van de combinatie (auto plus aanhangwagen) meer is dan 3.500 kg. Met dit rijbewijs mag je een aanhanger tot 3.500 kg trekken en is het toegestane totale combinatiegewicht maximaal 7.000 kg.

Tijdens het praktijkexamen voor het BE rijbewijs word je beoordeeld op je vaardigheden in het veilig en zelfstandig rijden met een aanhangwagen. Dit omvat onder meer het aan- en afkoppelen van de aanhangwagen, bijzondere verrichtingen zoals achteruit rijden en parkeren, en het rijden op verschillende soorten wegen. Bekijk de video op onze website voor een duidelijk beeld van hoe het examen eruitziet.

Ja, zodra je in het bezit bent van een geldig autorijbewijs (categorie B), kun je starten met de opleiding voor je BE rijbewijs. Er zijn geen extra voorwaarden of een wachttijd.

De BE rijlessen worden gegeven in een Volkswagen Amarok die is uitgerust als automaat. Dit voertuig is speciaal aangepast voor het trekken van zware aanhangwagens en biedt een realistische leerervaring voor het veilig besturen van dit soort combinaties op de weg.

Voor het behalen van je BE rijbewijs moet je in het bezit zijn van het B rijbewijs en is er geen minimumleeftijd bovenop de leeftijd waarop je je B rijbewijs hebt gehaald. Meestal betekent dit dat je vanaf 18 jaar je BE rijbewijs kunt halen.

Caravan or motor home trailer on a mountain road

Aanmelden Rijbewijs

Aanmelding is gelukt, we komen z.s.m. bij u terug met aanvullende informatie.

Aanmelden Rijbewijs

Aanmelden Rijbewijs